Wat neem je mee op fietsvakantie?

Minimaal 1x per jaar ga ik op reis met een overvolle Panda, waar dan ook nog twee fietsen aanhangen. Die overvolle panda komt niet door mijn mode bewuste kleding die allemaal meegaat. Nee, deze panda is afgeladen met reserve-onderdelen, fietsgereedschap en fietskleding. Maar wat gaat er dan allemaal mee in die panda. Dat zal ik je vertellen.

Allereerst gaan natuurlijk de fietsen mee, wij zijn met zijn tweeën dus we hebben een fietsendrager voor twee fietsen. We gebruiken altijd heel veel doekjes om onze fietsen te beschermen. Maar nu voor het eerst hebben we een beschermingssetje voor de fietsen en wel deze, besteld bij Mantel. Ik denk dat dat heel goed gaat bevallen, maar dat kan ik later laten weten.

Natuurlijk heb ik ook altijd mijn reservespullen bij me die ik meeneem op iedere rit die ik in Nederland maak. Dus een zadeltasje met mijn bandenlichters, multitool, reservebandje, klein slotje, minipompje en een achterlampje. Alleen is dat niet het enige gereedschap wat ik meeneem. In mijn blauwe gereedschapskistje, speciaal hiervoor aangeschaft, zit al mijn belangrijke fietsgereedschap. Je kunt hierbij denken aan een momentsleutel, een setje inbussleutels, mijn setje torxsleutels, een kettingpons, fietspomp en nog veel meer. Onderaan dit artikel vind je een handige gereedschap-paklijst. Maar als je zelf niet zo handig bent kijk van tevoren even of er een fietsenmaker in de buurt van je bestemming is! Ik ben mijn laatste fietsvakantie ook langs de fietsenmaker geweest.

Ook zorg ik dat ik altijd genoeg sportvoeding bij me heb. Je weet nooit wat ze op de plek van bestemming hebben. Waarschijnlijk ga je echt wel wat lange ritten maken, ik in ieder geval wel en als ik een lange rit maak vind ik het fijn om mijn eigen sportvoeding bij me te hebben. Zo zitten standaard mijn ‘Cliff bars, want die vullen echt goed, en mijn repen van ‘Bye!’ in mijn kleine blauwe kistje. Als extra heb ik ook vaak nog muesli repen mee, ga je naar een warme bestemming neem dan niet die met chocola, en nakd bars.

Ik maak altijd zelf mijn sportdrank van diksap en sportdruppels van ‘Vitals’. Dus ook gaat er een fles appel diksap en een flesje ‘Vitals’ druppels mee. Daarnaast heb ik voor lange ritten altijd extra poeder mee voor in mijn bidon dus ook dat gaat mee in de tas. Zo zorg ik dat ik ook op mijn vakantieritten goed verzorgd op pad kan.

Als ik op fietsvakantie gaat pak ik natuurlijk mijn fietskleding in. Denk hierbij aan mijn favoriete windjack, een buff (zeker in deze tijden van corona), een regenjas, mijn fietsschoenen (eventueel een paar extra voor als het heeft geregend), mijn Garmin en hartslagband en nog veel meer. Ook voor deze spullen heb ik onderaan een handige paklijst gemaakt. Ook neem ik altijd handwasmiddel mee zodat ik mijn fietskleding tussendoor een keer kan wassen. Ik heb namelijk niet genoeg setjes voor meer dan 4 dagen fietsen!

Ook is het handig om een EHBO setje bij je te hebben met de dingen die je thuis ook gebruikt. Voor het gemak heb ik ook hier een lijstje voor gemaakt wat je onderaan dit artikel vind. Hoewel ik deze op fietsvakantie nog nooit nodig gehad heb.

En als laatste neem ik ook nog wel een paar setjes gewone kleding, want je zit ook wel eens niet op de fiets. Pak ik mijn toiletspullen in en gaan mijn hardloopschoenen en -kleding mee. Daarnaast stop ik nog een badpak en wat handdoeken in mijn tas, want ik wil graag op alles voorbereid zijn.

Ik hoop dat je wat aan deze paklijst heb. Ik in ieder geval wel, want ik ben al begonnen met het pakken voor mijn komende fietsvakantie in de Vogezen. Even een weekje bergen beklimmen en ik heb hier echt superveel zin in!!

Paklijsten

Gereedschap

 • Inbussleutels en Torx 20 en 25
 • Ketting olie, ik gebruik altijd die voor droog weer
 • Poetsdoek
 • Pomp met drukmeter
 • Schroevendraaiertje
 • Evt. Bhaco en ringsteeksleutels
 • Multitool
 • Kettingpons
 • Freewheel afnemer (NBT II)
 • Spakenspanner
 • Tie-wraps en een plat pakketje Ducktape
 • Reservebinnenband
 • Reserveremblokjes (LR)
 • Cranktrekker (LR)
 • Reserveriem of tweede ketting (LR)
 • Batterijen voor je vermogensmeter of snelheidssensor
 • Schoenplaatjes
 • Bij hydraulische remmen:
  •Magura reparatiesetje
  •steeksleutel 8 en Torx 25

Fietsspullen

 • Fietskleding
  • Fietsbroekjes
  • Fietsshirtjes korte mouwen
  • Fietsshirt met lange mouwen
  • Ondershirtjes
  • Sokken
  • BH’s
  • Armwarmers
  • Beenwarmers
  • Overschoenen
  • (Hand)wasmiddel
 • Windjack
 • Regenjas
 • Fietsschoenen
 • Garmin + lader
 • Hartslagmeter
 • Handpompje
 • Fietsbril
 • Handschoentjes
 • Helm
 • Bidons
 • Lampjes
 • Quick link voor je ketting
 • Zadeltasje met reservemateriaal
 • Kettingslot om je fiets goed vast te zetten ’s nachts

Basis EHBO setje

 • Schaartje
 • Pleisters
 • Verbandgaasjes
 • Dermaplast (geen Leukoplast)
 • Calendulazalf (of betadinezalf, wat je zelf prettig vind)
 • Magnesium olie voor na een zware klimrit
 • Paracetamol
 • Sportsuplementen zoals magnesium enz.
 • Vitaminepillen
 • Tekentang (zit bij mij standaard in mijn portomonee, ik heb deze)
 • Chamois crème of vaseline tegen schuurplekken

En vergeet je favoriete sportvoeding niet!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.