Ave Maria

Toen ik in 2007 aan de conservatorium studie zang Jazz & Pop begon was ik niet heel fit. Ik had de 5 jaar daarvoor als student in Utrecht gewoond en geleefd en niet heel veel gesport. Ik kwam erachter dat het, als je zang studeert, best belangrijk is dat je een beetje fit bent. Toen ontdekte ik het fietsen en dat heeft mij vele mooie momenten gebracht.

Niet alleen dat fietsen heeft me mooie avonturen gebracht, ook de studie aan het conservatorium. Zo had ik afgelopen zaterdag de eer het Ave Maria te mogen zingen in de Heilig Kruiskerk in Amersfoort. Deze keer was het niet het, mij bekende, Ave Maria van Bach en Gounod en ook niet die van Schubert. Ik mocht voor deze uitvoering een nieuw Ave Maria instuderen. Het Ave Maria van Caccini stond er op de bladmuziek.

Als ik een lied ga zingen wil ik daar altijd meer van weten, zo ook bij dit lied. De allereerste vraag die ik mezelf altijd stel is, wie is de componist en in dit geval dus Caccini. Wel, Caccini is een 16e eeuwse componist die in Florance woonde. Naast dat hij componist was, was hij ook een begenadigd zanger. Als we het over het lied hebben kom je erachter dat er over de bestaansgeschiedenis van dit lied, als je even op internet rondstruint, nogal een debat bestaat. De vraag over is, is dit lied wel geschreven door Caccini.

Tot de jaren zeventig was dit Ave Maria namelijk onbekend, tot het in 1972 op het album van Vladimir Vavilov verscheen. Volgens deze zanger, gitarist en luit speler was het een anoniem lied. Hierdoor werd het later, na de dood van Vavilov, toegeschreven aan Caccini.

Het lied is net als het Ave Maria van Gounoud/Bach en van Schubert een lied dat veel geluisterd wordt op begrafenissen. In de jaren 90 zong de bekende zangeres Innessa Galante het lied en hiermee werd het opnieuw bekend. En afgelopen zaterdag mocht ik het zingen en hier heb ik intens van genoten.

Na afloop van de mis kwamen veel mensen me bedanken voor de zang. Zo fijn dat je vreugde en emotie kunt brengen door je stem. Dit geeft mij ook weer heel veel plezier en vreugde. En dat maakt de cirkel rond, want dit fijne gevoel krijg ik ook nog steeds als ik op de fiets stap. En zo zijn muziek en fietsen voor mij mooi met elkaar verbonden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.