Fietsen in de sneeuw

En toen was het er ineens sneeuw!! Ik moet eerlijk toegeven een aantal van mijn meest memorabele ritten waren in de sneeuw. Dit witte goedje geeft zo iets bijzonders aan je rit.

Vooral als je de eerste bent die erop rijdt, zoals ik deed in 2017 toen ik op het Grasnapolski festival was. Die krakende sneeuw onder je wielen en dat je het eerste spoor maakt in de sneeuw. Als je heel vroeg gaat dan kun je ook echt het eerste spoor maken. Wat ik ook heerlijk vond aan deze rit is dat er zo weinig mensen waren. En de mensen die ik tegenkwam waren ook gelijk veel vriendelijker.

Mensen zijn sowieso vriendelijker en toleranter naar elkaar als er sneeuw ligt! Wandelaars en fietsers in de sneeuw groeten elkaar. Je weet niet op wat voor pad je nu fietst of loopt, een pad is een pad met sneeuw. En het pad is vooral heel erg wit.

De sneeuw bleef toen ook gewoon nog een dag liggen en de volgende dag ben ik er met een vriendin op uit getrokken. Zij op mijn MTB en ik op de crosser. Over de paden bij Radio Kootwijk. En wat is dat uitgestrekte landschap mooi in de sneeuw. Ook is het bijzonder dat ik haar mee kon nemen op zo’n bijzonder moment op zo’n bijzondere plek!

In 2018 was er weer een dik pak sneeuw gevallen, dit keer trok ik erop uit met fietsvriendin Vera. Zij houdt wel van avontuur! Lange ritten en bikepacken ze doet het allemaal. Ook deze rit op de fiets was een echt avontuur. We hebben een flinke afstand gefietst en tijdens de pauze pannenkoeken gegeten. Wat tijdens zo’n koude rit in de sneeuw echt een dikke beloning is. De rit ging over de Hilversumse hei en lage Vuursche. Wat echt een plaatje is met sneeuw!

Dit jaar was ik niet super fit, herstellende van corona, maar Vera spoorde me aan om toch even in ‘mijn’ achtertuin te gaan fietsen. Ik heb de stoute fietsschoenen aangetrokken en ben de Soesterduinen ingegaan. Het was een heerlijke rit en na 40 minuten kwam ik heerlijk vermoeid thuis! Ik deelde al een filmpje op Instagram en deze foto zegt natuurlijk genoeg.

Voor dit jaar heb ik de sneeuwritten gehad, ik ga me vanaf nu richten op weer een lange duurrit in Juni! Ik kan jullie zeker ook adviseren er op uit te trekken in de sneeuw. En als je dit gaat doen hier nog wat tips:

  1. Niet teveel druk in de banden, laat ze liever wat platter staan dan heb je meer grip.
  2. Kies voor banden met meer profiel, dan heb je ook meer grip als je door de sneeuw rijd.
  3. Zit ontspannen op je fiets en ga niet teveel tegensturen. Wijk je iets af van de rechte lijk door de sneeuw laat dit gebeuren.
  4. Probeer in een regelmatig tempo te fietsen, dus niet teveel optrekken en remmen
  5. Zoals altijd draag een helm voor als je toch valt.
  6. En het allerbelangrijkste: GENIET VAN JE RIT EN DE MOOIE OMGEVING!!!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.