Wat neem je mee als je gaat fietsen

Regelmatig maak ik lange duurritten op de fiets en eigenlijk denk ik dan helemaal niet meer na wat ik allemaal mee moet nemen. Toch als je nog niet zo lang fietst kan dat best wel een hoofdbreker zijn. Dus daarom een artikel over wat ik altijd bij me heb als ik een duurrit gaat maken.

Allereerst natuurlijk de basis, een broekje met fijne zeem een ondershirt en een fietsshirt met een leuk printje. Dan lijk ik best wel hip, maar dat is maar schijn.

Ik ben niet zo hip

Het is misschien niet zo heel hip, maar ik heb altijd een zadeltasje bij me. Dit betekend voor mij dat ik over het meenemen van tools en reserveonderdelen niet na hoef te denken. Standaard zit in mijn zadeltasje mijn multitool, een reservebandje, bandenlichters, een voor en achterlampje (deze kleine van de hema passen makkelijk) en een klein slot.

Dit zijn voor mij de allerbelangrijkste dingen, vooral in het najaar komen de lampjes vaak goed van pas. Regelmatig vergeet ik, vooral als ik met de fietsclub meega, dat het weer sneller donker wordt en dat ik lampjes mee moet nemen. Hoe handig is het dat ik deze dan standaard in mijn zadeltasje heb zitten. Het slot (ik heb deze van Abus) gebruik ik ook heel vaak. Het voelt toch net iets lekkerder als mijn fiets vastzit aan een hek als ik op een terrasje zit met koffie en taart!

Ik lijk wel een kameel

Als aanvulling op de tooltjes die in mijn zadeltasje zitten, heb ik in mijn achterzakje altijd een fietspompje bij me. Mij bevallen de pompjes met zo’n flexibele slang het beste. Bijvoorbeeld deze van Lezyne. Dit is niet het enige wat ik in mijn achterzakje heb. De meeste mensen die met mij gaan fietsen weten het wel, als je met Joyce fietst hoef je je geen zorgen te maken dat je zelf te weinig eten bij je hebt. Standaard zit er in mijn achterzakje voor iedere 45 minuten iets te eten, plus nog iets extra. Ook mijn mobiel en pasjes kunnen natuurlijk niet missen. De ‘Passiehouder’ lijkt mij heel handig voor mijn pasjes. Die staat dus nog op mijn wensenlijstje. Nu gaat mijn portomonee nog mee en, niet te vergeten natuurlijk, mijn telefoon om foto’s mee te maken! En ook een klein beetje contact geld voor het pontje waar je nog niet kunt pinnen.

Als ik niet precies weet wat voor weer het gaat worden heb ik een regenjasje dat je superklein kunt opvouwen of een windbreaker bij me. Ik wil het namelijk niet koud krijgen op de fiets. Het kan ook wel eens zijn dat ik voor de zekerheid mijn arm- en beenstukken meeneem. Of dat ik deze uittrek en in mijn achterzakje stop. Ik fiets dus over het algemeen met een behoorlijke bult op mijn rug rond!

Dan heb ik ook nog twee bidonhouders, want op een lange duurrit kan genoeg vocht niet ontbreken. Ik gebruik sinds kort de sportvoeding van Bye! en deze bevalt me heel erg goed.

Laatste check

Verder probeer ik ervoor te zorgen dat mijn Garmin 820 fietscomputer opgeladen is zodat deze mij kan vertellen waar ik fiets, ik raak namelijk altijd de weg kwijt. Dus ik ben erg blij met deze mogelijkheid. Ook staat op mijn garmin vaak mijn trainingsschema, dan hoef ik daar ook niet meer over na te denken.

Als laatste check ik dan of ik echt alles heb als ik bij de deur sta, dat ik de juiste fietsschoenen aantrek. Mijn helm en fietsbril op heb, want het gebeurd nogal eens dat ik beneden aan de flat sta en terug moet om mijn helm te halen! Als ik alles heb ben ik klaar om op de fiets te stappen. Een paar uur om mijn hoofd heerlijk leeg te fietsen, waar ik even niet na hoef te denken!

Lijstje

Dan nog even op een rijtje van je nu bij je moet hebben als je gaat fietsen

 1. fietsbroek met zeem
 2. ondershirt
 3. fietsshirt met zakken
 4. helm
 5. fietsbril
 6. slotje
 7. reserve lampjes
 8. multitool
 9. bandenlichters
 10. reservebandje
 11. fietspomp
 12. genoeg te eten en drinken
 13. eventuele reservekleding zoals regenjasje of windbreaker

Deze pagina bevat affiliatelinks

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.