Schaafwonden

Inmiddels is mijn fietsongeluk vier maanden geleden, maar helaas heb ik nog steeds wat kleine mankementen aan mijn ontmoeting met een auto en de straat over gehouden. Mijn nek doet nog steeds zeer met bepaalde bewegingen, gelukkig niet met fietsen.

Wat ik echt bijzonder vond in het genezingsproces was, dat mijn schaafwonden zo snel genazen. Natuurlijk ben ik in de eerste plaats begonnen met de wonden goed verzorgen. Het advies wat ik kreeg van de ambulancebroeders was, zodra ik thuis was, de wonden goed te spoelen onder de douche. Dit zodat al het straatvuil uit de wonden gespoeld werd. Ook heb ik het vuil dat niet weg wilde door spoelen, eruit geboend met een washandje. Ik kan je vertellen, dat is niet echt prettig! Mijn schaafwonden waren best groot en er zat behoorlijk wat vuil in dus heb ik, op advies van de ambulancebroeder, ook een tetanusprik gehaald. Als je de huid rondom de schaafwond afgedroogd hebt kun je deze afdekken met een niet-verklevend gaasje. Belangrijk is dat het een niet-verklevend of een zalfgaasje is. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt de pluisjes weer uit je schaafwond te halen als deze vastgeplakt is, maar dat is geen pretje. Zorg dat je het gaasje iedere dag ververst totdat er een korst op de wond zit. Door het afdekken van de wond zorg je dat bacterien buiten blijven en er geen infectie ontstaat. Als er eenmaal een korstje overheen zit neemt het korstje deze functie over.

Zoals ik aan het begin van dit stukje al zei, was ik verbaast over de snelheid waarmee mijn schaafwonden genazen. En toen las ik een artikel op bicycling.nl over dat het wel eens iets genetisch kon zijn dat mijn schaafwonden zo snel genazen. Een genetisch onderzoek, dat gepubliceerd is in Plos Pathogens, laat dat zien. Naast dat het genetisch bepaald is kun je volgens dit artikel ook zelf iets doen aan de genezing van je wonden. Een studie uit 2018 in het Journal of Applied Physiology laat zien dat mensen met voldoende nachtrust een betere wondgenezing hebben, dan mensen met te weinig slaap. En ook gezonde voeding kan hier een bijdrage aan leveren, zo laat een studie in Advanced Wound Care zien. Nu ben ik altijd al bezig met gezonde voeding en hoe dit het beste bij kan dragen aan mijn sportprestaties. Daarnaast klopt het dat ik de weken na het ongeluk heel veel geslapen heb. Wil je hier meer over weten dan kun je het artikel op Bicycling.nl eens lezen.

En nog even op een rijtje hoe je nu het beste voor je schaafwonden kunt zorgen direct na de val:

  1. Spoel de schaafwond schoon onder de kraan
  2. Vuiligheid eventueel met een gaasje of schone washand eruit boenen
  3. De omgeving en de schaafwond voorzichtig droog deppen met een steriel gaasje
  4. De schaafwond afdekken met een niet-verklevend gaasje/ pleister, dun ingesmeerd met vaseline

Eén antwoord op “Schaafwonden”

  1. En maar lachen op die foto’s. Wat een kanjer! <3

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.